9 razloga zašto se vaš automobil trese kada ubrzava

9 razloga zašto se vaš automobil trese kada ubrzava

Ako automobil trese kad ubrzavate, to može biti rezultat raznih problema. Često je uzrok vibracija prilično jednostavno pitanje koje je zapravo znak upozorenja za mnogo veći (i skuplji) popravak ako se ne utvrdi dovoljno brzo. Podrhtavanje automobila prilikom vožnje često može značiti nešto drugačije od automobila koji vibrira kada je zaustavljen, pa ćete htjeti obratiti pozornost na to kada se trese. Je li to samo u stanju mirovanja? Da li vozilo vibrira samo pri malim brzinama, velikim brzinama ili konstantnoj brzini? Ako se vaš automobil trese samo za vrijeme kočenja, uzrok može biti i drugačiji. Dakle, kako bi se u kojem području trebali pogledati pri prvom dijagnosticiranju problema? Nastavite čitati kako biste saznali. Najčešći uzroci vibracija kod ubrzavanja

# 1 – Oštećeni unutarnji CV spoj

CV-spojevi se nalaze na kraju svake osovine. Postoji i vanjski i unutarnji zglob. Kada se unutarnji CV spoj ošteti ili počne propadati, primijetit ćete da vaš automobil vibrira pod jakim ubrzanjem. Kako se pogoršava, manje vibracije se pretvaraju u nasilno trešenje kada su pod opterećenjem. Prijavite ovaj oglas Oštećeni CV zglobovi obično nastaju zbog suze u čizmi. Kada se to dogodi, voda i prljavština ulaze u prtljažnik i zagađuju masnoću koja štiti krive iznutra. Bez odgovarajućeg podmazivanja, metal na kontaktu s metalom na kraju uzrokuje kvar. Jedino rješenje je da u potpunosti zamijenite CV spojnicu.

# 2 – Prekinuti nosači motora

Glavna svrha nosača motora je pričvrstiti motor automobila na okvir vozila. Sekundarni cilj je prigušiti ili smanjiti vibracije motora tako da putnici u automobilu ne osjećaju stalno tresenje ili vibriranje motora dok radi. Nosači motora izrađeni su od tvrdog gumenog materijala koji im omogućuje da apsorbiraju te vibracije. Kada se motor montira oštećen ili slomljen, ne samo da ćete osjetiti prekomjerne vibracije u automobilu, drugi dijelovi u motoru mogu biti pogrešno postavljeni i na kraju se slomiti jer motor nije na svom preciznom mjestu. Moći ćete osjetiti lošu montažu motora u praznom hodu, ali trešnja može biti očitija pod ubrzanjem jer motor mora naporno raditi. Zamjena lošeg nosača motora trebala bi zaustaviti vibracije. Imajte na umu da, kada se poklopac motora pokvari, drugi nosači sada nose više tereta i vjerojatnije je da će također propasti.

# 3 – Neuravnotežene gume

Ako ste nedavno instalirali nove gume i primijetili da se vaš automobil trese tijekom vožnje, to može biti rezultat neuravnoteženih guma. Kada se na gumi montira na kotač, nikada neće imati istu težinu sve do kraja. Da bi se to popravilo, instalater guma će montirati sklop guma / kotač na stroj za balansiranje i staviti na male težine kotača na obod na određenim mjestima kako bi uravnotežio ravnotežu. Kako se guma okreće, svaka mala debalansa će se pretvoriti u male vibracije. Pri većim brzinama, gdje se guma okreće mnogo brže, vibracije će biti vidljivije i volan će se tresti. Ako vaš automobil vibrira dok je na konstantnoj brzini i lošiji na većim brzinama, možda imate neuravnoteženu (e) gumu (e). Također je moguće da je jedno od utega na kotačima jednostavno palo. Da biste to popravili, jednostavno odnesite automobil natrag u trgovinu s gumama kako bi ponovno uravnotežili gume.

# 4 – Labavi šarafi kotača

Jednostavan problem (koji je češći nego što mislite) koji bi mogao postati katastrofalan. Ako matice na kotaču nisu bile pravilno pričvršćene na glavčinu, a neke se s vremenom otpustile, kotač bi se lagano ljuljao. Za vrijeme vožnje, činilo bi se da se automobil trese. Ako se ne ograde, jezičci bi se na kraju mogli osloboditi sve do kraja i vaš kotač bi zapravo mogao pasti za vrijeme vožnje. Dovoljno je reći, ne želite da se to događa. Da biste potvrdili da nemate labave matice, koristite moment ključ kako biste bili sigurni da je svaka matica pritegnuta na odgovarajuće tvorničke specifikacije. Ako nemate momentni ključ, za pritezanje se može koristiti običan ključ za maticu ili glačalo

# 5 – Pogonska osovina

Ako vaš automobil ima pogon na stražnje kotače (RWD), snaga iz motora prema stražnjoj osovini i spojenim kotačima isporučuje se preko pogonskog vratila (ili pogonskog vratila). Stoga, ako je pogonska osovina čak i lagano savijena ili oštećena (često zbog nezgode), to će uzrokovati potresanje automobila pri ubrzavanju pri maloj brzini i pogoršati se kada idete brže. Budući da obično ne možete popraviti pogonsku osovinu, zamjena je jedini izbor.

# 6 – Savijena osovina

Ako slučajno vozite rubnik, velike stijene ili imate neku malu nezgodu, nemojte pretpostavljati da je sve u redu ako ne vidite nikakvu vidljivu štetu. Incident je mogao izazvati savijanje osovine, što je ozbiljno. Početi ćete primijetiti vibracije koje dolaze iz automobila koji počinje da se pogoršava dok ubrzavate automobil. Poput pogonskog vratila, odmah ćete morati zamijeniti savijenu osovinu ili uzrokovati daljnje oštećenje.

# 7 – Zaglavljena kočiona čeljust

Ako je kočnica na kotaču neispravna i uzrokuje njeno prianjanje, može uzrokovati vibracije automobila. U ovoj specifičnoj situaciji, volan će biti ono što vibrira kad dosegnete oko 40-50 milja na sat. Vibracije će se pogoršati dok nastavljate ubrzavati pri većim brzinama. Kada se zaustavite, vjerojatno ćete primijetiti miris nalik paljenju koji dolazi iz vozila. Ako sumnjate u zaglavljenu kočionu čeljust, trebali biste biti u stanju shvatiti koji je to točak pomoću nosa zbog mirisa. Morat ćete pregledati sve dijelove kočionog sustava s posebnom pažnjom na vijke, klizače i klip. Ponekad je potrebno čišćenje i ponovno podmazivanje dijelova, ali je potrebno zamijeniti neispravne komponente kočnica. Također pogledajte: Uzroci buke i vibracija pri brušenju

# 8 – Istrgnuto ili odspojeno vakuumsko crijevo

Taj uobičajeni problem može uzrokovati ozbiljno trešenje ili okidanje automobila tijekom vožnje. Ako se vakuumsko crijevo iskopča ili se zbog malog cepanja razvije curenje zraka, nedostatak tlaka zraka može uzrokovati zbunjenost raznih senzora, što opet može dovesti do preskakanja paljenja, povratnog paljenja, gubitka snage i drugih problema gdje motor ne radi. t trčanje glatko. Pregledajte sva crijeva kako biste bili sigurni da su spojeni na neko mjesto i da u njima nemaju suze ili pukotine. Možda ćete morati koristiti malu stezaljku za ponovno pričvršćivanje crijeva koji su previše labavi na priključku. Vakuumska crijeva na automobilima s turbopunjačem još su više skloni odvajanju. Zamjena s jačim silikonskim crijevima obično se radi kao trajno rješenje.

# 9 – Prljave ili istrošene svjećice

Svjećice koje su zaprljane ili zaprljane mogu uzrokovati neispravno paljenje motora. Iako se problem najčešće primjećuje kada se zaustavlja, može se činiti da automobil vibrira tijekom vožnje. Ako se ne sjećate kada ste posljednji put zamijenili svoje svjećice, možda je vrijeme da to učinite. Ako uklonite jednu i primijetite hrpu tamnih nakupina na vrhu, postoje dobre šanse da su i ostale vaše svjećice loše.