Kako održavati klima uređaj u automobilu

Kako održavati klima uređaj u automobilu

Ne samo da su problemi s klima uređajem u automobilu neugodnost, već bi ti problemi mogli biti i nezdravi za vas i vaše putnike.

Ako održavate AC sustav vašeg automobila, možete izbjeći ovu scenu. Ovaj vodič će vam reći kako.


Provjerite je li filtar zraka čist

Jedan od uobičajenih uzroka problema s klimatizacijskim uređajem u automobilu je blokiran filtar zraka. Jedan jednostavan način da zračni filtar očistite od krhotina i začepljenja je da usisavate tepih i prostirke u automobilu barem jednom tjedno. To sprječava prljavštinu i čestice podalje od zračnih kanala i od zaprljanja filtera.

Sam filter zraka treba čistiti ili mijenjati u redovitim intervalima. To možete učiniti kad god odete svoj automobil u autoservis. Ako je filtar zraka dostupan u vašem automobilu, možete ga sami očistiti i zamijeniti.


Održavajte zračni kompresor

Problemi s kompresorom klima uređaja mogu uzrokovati nedostatak AC. Ako pogonskom remenu pričvršćenom na kompresor nedostaje podmazivanje ili je previše istrošen, to će utjecati na kompresor. U tom slučaju možete čuti čudne zvukove koji dolaze iz samog kompresora. U ovom trenutku, najbolja ideja je odvesti svoj automobil na test autoklime.

Pazite na bilo kakve mrlje od plina ili ulja na vašem AC kompresoru. Oštećenje kompresora događa se kada je plin freon nizak ili curi i može isključiti vaš AC.


Često pokrenite AC i odmrzivač

Čak i ako je zima, pokrenite klima uređaj barem 10 minuta jednom tjedno. Pokrenite najvišu i najhladniju postavku. To pomaže održavanju visokog tlaka plina i protoka kroz kompresor.

Ponovite isti postupak odleđivača automobila, jer to pomaže u sprečavanju plijesni i mirisa od filtera i presvlake automobila.


Koristite postavku recirkulacije

Koristite režim recirkulacije (za razliku od načina rada na svježem zraku) što je više moguće tijekom toplijih mjeseci. To poboljšava učinkovitost AC, kao i blokira prljavštinu i prašinu izvan automobila.

Međutim, korištenje ovog načina rada kada je hladno može zadržati vlagu u automobilu i uzrokovati zamagljivanje vaših prozora, stoga izbjegavajte ovu postavku zimi.


Neka vaš automobilski klima uređaj bude sretan

Slijedite gore navedene korake i pobrinite se da svoj automobil odvezete na redovito održavanje ne samo klimatizacijskog sustava u automobilu, već i hladnjaka, ulja, guma i razine tekućine.

Održavanje klima uređaja i cijelog automobila u funkciji zahtijeva povremene posjete renomiranom mehaničaru, koji se može pobrinuti za neke od složenijih popravaka potrebnih vašem automobilu.

Želite saznati više o svim stvarima vezanim uz automobile i održavanje automobila? Ostanite na ovoj stranici kako biste saznali sve što trebate znati o svom vozilu.