Kako provjeriti ulje u automobilu ?

Kako provjeriti ulje u automobilu ?

Provjera razine ulja u vašem automobilu najvažnija je stvar koju možete učiniti kako biste produžili vijek trajanja motora vašeg vozila. I za razliku od zamjene ulja, ne trebate unajmiti profesionalca da to učini (ipak, savršeno je moguće i sami zamijeniti ulje). U vremenu koje je potrebno za brojanje do pet, šipka će vam reći ako trebate dodati ulje ili ako još uvijek radite na optimalnim razinama. I nećete ni prljati ruke niti odjeću. Ulje je krv vašeg automobila. Bez obzira na težinu ili vrstu ulja, svim vozilima je potrebna ova tekućina. Bez nje ne biste uspjeli ući u blok. Ulje održava vaš motor čistim, pomaže u zagrijavanju i pomaže mu da se ohladi. Ono što je najvažnije, ulje će zadržati unutrašnje dijelove vašeg motora podmazanim tako da metal nikada ne dodiruje metal.

Pronalaženje pokazivača

Budući da ne postoji način da zavirite u svoj motor kako biste saznali koliko je ulja unutra ili ne, proizvođači automobila davno su izumili praktičan alat za mjerenje koji se zove mjerna šipka. Ovaj dugi, tanki štap s petljastom drškom izrađen je od polu-fleksibilnog metala i obično se nalazi na jednoj strani motora. Lako je uočiti jer će ručka s petljom biti obojena svijetlo crvenom, narančastom ili žutom bojom. Većina njih također kaže OIL na njima (ili OEL ako vaš automobil govori njemački). Neki automobili s automatskim mjenjačima također imaju i mjernu šipku za provjeru tekućine u prijenosu, tako da odvojite minutu da provjerite jeste li provjerili točan prijenos. Uvijek možete konzultirati priručnik za uporabu ako ne možete pronaći ispravnu mjernu šipku.

Kako provjeriti vaše ulje

Prije nego što navučete poklopac za rutinsku provjeru ulja, obavezno parkirajte automobil na ravnu površinu. Ne želite da sva ulja ulaze u leđa ili u prednji dio dok provjeravate, što će vam dati netočno čitanje. Također budite sigurni da parkirajte neko dobro osvijetljeno mjesto. Ne želite provesti 10 minuta ubadanjem motora iznova i iznova pomoću šipke, jer ne možete pronaći rupu. Ako ste upravo pokrenuli auto, pričekajte nekoliko minuta da se ulje smiri. S podignutim poklopcem, izvucite šipku i obrišite je ručnikom ili krpom. Ponovno umetnite mjernu šipku u motor, pazeći da ona ide do kraja. Sada je izvucite, ali je nemojte okretati naopako kako bi je vidjeli, zbog čega ulje teče prema gore i uništava vaše čitanje. Mjerna šipka će imati dvije oznake na dnu. Obično su to linije ili rupe na štapiću. Razina ulja se može očitati gledajući gdje završava masni dio i počinje suhi dio. Ako je između dvije oznake, dobro je ići. Ako je ispod donje oznake, morate dodati malo ulja, pazeći da imate pravu težinu i vrstu za vaš automobil. Nikada nemojte dodavati više odjednom bez vožnje i ponovnog očitavanja razine ulja. Prepunjavanje motora može biti neuredno. To je to! Pet minuta vašeg vremena i možete krenuti. Provjerite svoje ulje onoliko često koliko želite. Jednom mjesečno ili tako dobro je za automobil koji je u pristojnom obliku.