Kako spriječiti vodu u automobilu?

Kako spriječiti vodu u automobilu?

Kako spriječiti vodu u automobilu? Ako voziti automobil novije proizvodnje sigurni smo da niste i nećete osjetilti vodu pod nogama. Ipak, nešto stariji automobili nisu tako otporni na prokišnjavanje. Vlažni tepisi mogu prouzročiti razvoj gljivica i koroziju lima, ali ako voda dođe do električnih komponenti, može doći do kratkih spojeva i kvarova koje je kasnije teško pronaći i otkloniti i onda pravac autoelektričaru jer druge nema. Zato, ako se dogodilo da ste danas zatekli mokre tepihe i zamagljena stakla, vjerojatno ćete što prije poželjeti saznati gdje je voda ušla u kabinu. Nažalost, odgovor na ovo pitanje nije tako jednostavan. Mjesto gdje se voda prikaže u unutrašnjosti vozila najčešće nije blizu mjesta gdje je prodrla. Ponekad ove dvije lokacije mogu biti udaljene i po više od metar, pa morate biti vrlo promućurni da otkrijete problem. Ovdje ćemo navesti neke od najčešćih uzroka koji dovode do curenja vode unutar vozila.

Vjetrobran

Vjetrobransko staklo je mjesto gdje voda može da nađe put do unutrašnjosti. Kod starijih automobila, vjetrobransko staklo je učvršćeno i zapriveno brtvilom, koji konstantno vrši pritisak na okvir i staklo, pa se u ovim slučajevima rijetko događa da voda prođe, pogotovo kod previše starih brtvila. Kod novijih automobila se za brtvljenje vjetrobrana koristi specijalna masa koja također odlično brtvi, ali samo ako je ugradi auto servis. U slučaju nestručne ugradnje, i nedovoljne količine mase za brtvljenje, moguće je da voda prodire u auto upravo ispod stakla. U tom slučaju je obvezna reinstalacija vjetrobrana. Ne preporučuje se da sami silikonom zadihtuje šoferšajbnu, jer ćete na taj način otežati odvajanje i zamjenu stakla u budućnosti. I naravno, nikako ne zaboravite provjerite prostor ispod vjetrobrana, koji može napuniti vodom zbog prljavštine i lišća koji vrlo lako mogu začepiti odvode.

Brtvila na vratima

Drugi uzrok prokišnjavanja su brtvila na vratima, posebno kod starijih automobila. Tijekom godina, guma trpi različita termička i fizička opterećenja, čime se mijenja i njen oblik i dolazi do trošenja. Brtvila brže stare u toplijim predjelima. Do deformacije može doći i nakon oštećenja vozila usljed prometnih nezgoda, kada nedovoljno pažljivi autolimar i lakirer u težnji da dođu do estetskog efekta, zaborave da vrata treba dobro prianjaju na brtve. Ako treba da se mijenjaju brtvila, i to možete učiniti sami, ali vodite računa da stare brtve morate u potpunost ukloniti i očistite površinu ako utvrdite da voda vrlo malo curi kroz brtvila, možete riješite problem bez zamjene brtvila. Guma kojom brtvi prozore i vrata u kućanstvu može poslužiti i kod automobila, a treba je zailijepiti za okvir vrata na problematičnom mjestu. Karoserija bilo koji spoj djelova na karoseriji potencijalno može biti mjesto gdje voda ulazi. Spojevi koji se nalaze niže na vozilu najčešće nisu problematični, au najvećem broju slučajeva voda se ulijeva kroz više postavljene elemente kao što su zadnji svjetlosni sklopovi. Uzrok za ovu pojavu je ponekad i tvornička pogreška, ali se mnogo češće radi o deformaciji brtvila nakon incidenta. Na ovaj način se stvaraju manji otvori kojise vrlo teško otkrivaju. Ako se nakon provjere posumnja na ovakvu vrstu curenja, potrebno je potpuno ukloniti staru, i zamijenite brtvilo.

Šiber

Krovni otvor (šiber) je dosta osjetljiv na kišu, posebno kod starijih vozila. Starenje i oštećenje brtve oko otvora automatski dovodi do ulaska vode kad pada kiša, osobito ako su začepljeni kanali oko otvora koji treba da odvedu vodu. Zato s vremena na vrijeme očistite ove odvode koji postoje na sva četiri ćoška otvora, ali pazite da ne probijete gumena crijeva. I pored toga što može biti neugodno, curenje vode na šiberu se relativno lako detektira i popravlja.

Naknadna ugradnja

Ako se curenje vode pojavi ubrzo nakon instalacije dodatnih elemenata na vozilo, vrlo je vjerojatno da je to uzrok problema. Naknadna ugradnja šibera, krovnih nosača i sličnih elemenata zahtijeva bušenje lima, a ako rupe nisu propisno zabrtvljene, eto vode u interijeru.

Korozija

Kod nekih modela automobila se pojavljuje korozija u predjelu iznad vjetrobranskog stakla i stražnjeg stakla. Čak i kada hrđa nije vidljiva okom, moguće je da je tek počela nagriza lim, taman dovoljno da se provuče voda. Potrebno je ukloniti što je moguće više korozije, zatim nadomjestiti uklonjeni metal kitom i filerom, a na kraju ofarbati i predihtovati.