Kako zamijeniti akumulator i alternator?

Kako zamijeniti akumulator i alternator?

Nema ništa gore od ulaska u auto, zakopčavanja sigurnosnog pojasa, umetanja ključa ili pritistka u starter i … ništa. Nema buke motora, nema pucanja snage. Crtica ostaje tamna i sve je tiho. Ili možda crtica slabo svijetli, ali zvuk klika umjesto zvuka motora. Ti problemi ukazuju na probleme s akumulatorom i alternatorom. Akumulator očigledno osigurava električnu energiju vaših vozila, dok je alternator uređaj koji akumulator puni pod djelovanjem. Oba su lako zamjenjiva. Nastavite čitati tri jednostavna koraka kako biste zamijenili akumulator i alternator.   Prije nego počnete s popravkom automobila, potrebno je poduzeti nekoliko koraka. Vozilo mora biti u neutralnom položaju ili parkirati, s uključenom parkirnom kočnicom. Nemojte nositi labavu odjeću i obavezno zaštititi oči. Dugu kosu također treba vezati. Motor je izgrađen od pokretnih dijelova, tako da je važno da se ništa ne može povući u njega, uzrokujući neočekivana oštećenja ili ozljede.

Provjerite akumulator

Jednostavan multimetar može vam reći koliko je napunjenosti ostalo u bateriji. Napunjen akumulator treba imati 12,6 volta ili više. Ako je 12,4 ili niža, potrebno je napuniti akumulator. Čak i ako je problem s alternatorom, akumulator s niskim nabojem može uzrokovati prerano otkazivanje u novom alternatoru.

Promijena akumulatora

Za zamijenu akumulatora uklonite kontakt na negativnom kablu. Zatim uklonite pozitivni vod. Možda će biti potreban ključ za uklanjanje poklopca, ovisno o marki i modelu vozila. Neki proizvođači koriste kopče za učvršćenje akumulatora. Ako vaš ima ovo, onda otpustite vijak držeći kvačicu na mjestu. Zatim se akumulator može izvaditi iz ležišta motora. Akumulatori su teški i potrebno ih je pažljivo izvaditi, stoga budite oprezni s njima. Da biste ponovno postavili napunjen akumulator ili novi, obrnite postupak. Spustite akumulator u ležište i zategnite sve spone. Pričvrstite pozitivni terminal i zategnite ga. Slijedite ovo s negativnim kabelom i zategnite ga. Zamijenite poklopce terminala i gotovi ste s baterijom.

Zamijenite alternator

Ako se problem ne odnosi na bateriju, morat ćete zamijeniti alternator. Prije početka isključite pozitivni priključak na bateriji. Pronađite alternator na vašem vozilu i otpustite remen i uklonite ga. Odvijte alternator, izvucite ga i uklonite električni utikač. Bez obzira na to koristite li novi alternator za obnovu, samo trebate poništiti ove korake da biste ga instalirali. Utaknite električni kabel i postavite alternator na njegovo mjesto. Zatvorite na mjesto i zamijenite remen, zatežući ga natrag.