Što je ECU?

Što je ECU?

ECU (Electronic Control Unit) označava upravljačku jedinicu motora i dio je odgovoran za upravljanje ključnim funkcijama motora automobila. To je presudno za mjerenje sustava koji djeluju kroz automobilski motor niz senzora koji ulaze u kontrolnu jedinicu. Stoga, ako nešto ne radi ispravno s jedinicom za upravljanje motorom, mogu se pojaviti ozbiljni problemi. Ako mislite da je vaš ECU pokvaren, ali ne znate sigurno, proizveli smo ovaj jednostavan vodič koji će vam pomoći razumjeti sve što je uključeno u popravak ECU-a i remapiranje ECU-a.

Što je ECU?

ECU (Electronic Control Unit) Upravljačka jedinica motora odgovorna je za pokretanje sustava i funkcija motora. Senzori su smješteni u cijelom automobilskom motoru i svi oni ulaze u ECU koji obrađuje informacije koje pružaju. Na primjer, u katalizatoru postoji senzor koji nadzire razinu kisika u ispušnom sustavu koja je izravno povezana s ECU-om. ECU obrađuje očitanja dobivena od senzora i vozaču daje do znanja da postoji problem uključivanjem svjetla upravljanja motorom. ECU će također promijeniti način rada motora ako je to potrebno, na primjer, ako je količina kisika koja ulazi u motor preniska, izvršit će se podešavanje kako bi upravljačka jedinica ušla u sustav. Veliki broj senzora ugrađen je u automobilski motor koji ulazi u ECU koji djeluje kao središnji živčani sustav. Popravak upravljačke jedinice motora Ako je nešto pošlo po zlu s kontrolnom jedinicom, problem može biti električni. Na primjer, jedinica za kontrolu motora vam možda govori da je DPF blokiran, međutim, DPF može biti potpuno nov i postoji vrlo mala šansa da je DPF zapravo blokiran. Međutim, osjetnik koji govori da ECU može loše očitati ili ožičenje može biti istrošeno. Senzori u ispušnom sustavu također se mogu blokirati i dati lažne podatke koji utječu na sposobnost kontrolne jedinice da dostavi ispravne informacije vozaču. Ako postoji takvo pitanje, automehaničar će pročitati ECU kako bi otkrio što misli da je problem, prije nego što se provjeri. Ako kontrolna jedinica motora nije točna, bit će potreban popravak za senzor ili ožičenje, ako je to točno, potrebno je popraviti dio. Stoga je vozaču nemoguće reći je li problem stvaran ili ne, dok se automobil ne odveze u autoservis na pregled.

Što je remapiranje ECU-a?

Imati remapiranje kontrolne jedinice motora uključuje promjenu postavki ugrađenog računala. Neki vozači zahtijevaju da se taj posao provede kako bi se promijenila učinkovitost motora automobila. Proizvođači automobila postavili su računalo da bude ujednačeno u svakom modelu, međutim, oni se mogu promijeniti kako bi dobili drugačiji izlaz iz motora. Remapiranje je također poznato kao “reflashing” ili “chipping”.