Zašto je bitno mijenjati motorno ulje?

Zašto je bitno mijenjati motorno ulje?

Upalite svoj auto i upali se lampica od ulja? Vrijeme je za promjenu ulja u auto servisu. Ili, možda je svjetlo još uvijek uključeno prije nekoliko mjeseci jer ste ga ignorirali. Rečeno nam je da redovito mijenjamo ulje na svakih 8000-10 000km, ali zanemarivanje servisnog svjetla je previše jednostavno. Kada imate zauzet raspored, lako pada na dno popisa obveza. Redovne promjene motornog ulja mogu rastegnuti proračune i ne moraju biti prioritet.

Koliko je važna promjena motornog ulja?

Kako se ispostavilo, ulje igra vitalnu ulogu u osnovnom funkcioniranju vašeg automobila. Redovne promjene motornog ulja trebale bi biti prioritet jer one izravno utječu na tri stvari:
  • Funkcija motora i trajnost
  • Ušteda goriva
  • Jamstvo za automobil

Funkcija motora i trajnost

Kada motor vašeg automobila radi on stvara mini-eksploziju, pa u energiju za polazak vašeg automobila. Gorivo ulazi u cilindre motora gdje se klipovi kreću gore-dolje kako bi oslobodili energiju iz unutarnjih eksplozija. Motorno ulje održava te komade glatkim i sprječava habanje tih dijelova motora. Održavanje motora u dobrom stanju zadržat će ga kako bi dobro funkcioniralo i produžilo ga. Osim generiranja energije za pomicanje automobila, eksplozije u motoru otpuštaju toplinu. Ako se motor zagrije, može se pregrijati i prestati raditi dok se ne ohladi. Ulje sprečava pregrijavanje motora. Kako ulje prolazi kroz motor, on se zgusne u mulj. Kada je ulje debelo, više ne pomaže pokretnim dijelovima motora da se kreću brzo i glatko, što rezultira trošenjem i kidanjem motora. Nakupljanje mulja može nagrizati motor. Ako je vaš automobil predugo bez zamjene ulja, možda ćete morati očistiti ili zamijeniti motor. Troškovi čišćenja motora i njihova zamjena mnogo su skuplji od troškova zamjene ulja. Učinci ulja na motor su najveći razlozi zbog kojih je važno redovno mijenjati ulje vašeg automobila.

Ušteda goriva

Rastući troškovi goriva i briga za okoliš doveli su do popularnosti električnih automobila, alternativnih goriva i učinkovitosti goriva. Bez obzira koje gorivo koristi vaš automobil, važno je da motor dobro funkcionira. Ako vaš motor ne radi ispravno, on troši više plina ili dizela kako bi generirao energiju potrebnu za kretanje. S obzirom na visoku cijenu goriva, redovite izmjene ulja mogu vam čak i uštedjeti nešto novca. Održavanje potrošnje goriva Vašeg automobila jednako visoko kao što može biti dobro je i za okoliš.

Jamstvo za automobil

Većina automobilskih jamstava više ne vrijedi ako ne uspijete pravilno održavati svoje vozilo. Pravilno održavanje vozila uključuje redovite zamjene ulja. To je posebno važno ako jamstvo za automobil uključuje pokrivenost motora. Budite dosljedni i na vrijeme mijenjajte ulje u automobilu. Također je dobra ideja da za svaki slučaj zadržite račune za evidenciju vozila. Već plaćate mjesečnu premiju za jamstvo, stoga ne bacajte sav taj novac samo zato što niste htjeli platiti zamjenu ulja. Održavanje vašeg automobila jamstvo vrijedi s promjenom ulja je mnogo jeftinije nego što morate platiti za skupe mehaničke kvarove popravak na svoju vlastitu. Mijenjanje ulja može biti gnjavaža, ali vrijedno ulaganje u vaš automobil. Zamjena ulja u auto servisima će spriječiti oštećenje motora i učiniti vaš automobil duljim. Također će vam uštedjeti novac održavajući učinkovitost goriva u vašem automobilu i sprječavajući skupe popravke. Ako imate jamstvo za automobil, redovite zamjene ulja osigurat će valjanost jamstva. Na taj način, ako vaš automobil doživi mehanički kvar, jamstvo će biti na snazi ​​i ne morate sami platiti sve popravke. Promjena ulja bi trebala biti prioritet – ne dopustite da padnu na dno popisa obveza.