Zašto su bitne zimske gume?

Zašto su bitne zimske gume?

Pa, budući da je 7% svih prometnih nesreća posljedica snijega ili leda na cesti, to je vjerojatno nešto što biste trebali razmotriti. Međutim, postoji mnogo različitih čimbenika koji bi mogli utjecati na vašu odluku. Zato smo sastavili ovaj vodič koji će vam pomoći da bolje razumijete zašto su gume za snijeg važne i zašto biste trebali ili ne biste trebali ulagati u zimske gume.

Koja je razlika između ljetnih i zimskih guma?

Mislim da je najbolje mjesto za početak ovog razgovora objašnjavanjem razlike između guma koje imate na automobilu i guma za snijeg. Najveća razlika je u profilu. Zimske gume često će imati mnogo teže gaznoga sloja nego prosječne ulične gume, kao i male metalne šipke. Međutim, savršeno su pogodni za vožnju po suhom kolniku, tako da ne morate brinuti o stavljanju različitih guma svaki put kad padne snijeg

Zašto su mi potrebne gume za snijeg?

Mnogo je razloga zbog kojih bi zimske gume imale zimske gume. Kad god postoji snijeg na zemlji, čak i ako postoji samo zaprašivanje, vjerojatnost gubitka trakcije uvelike se povećava. Sa zimskim gumama, ti mali metalni klinovi probijaju se kroz snijeg i kopaju u pločnik, a čak će vam pomoći da imate malo više vuče na ledu, jer oni rade slično kao i bitve. Možda razmišljate: “Imam sve sezonske gume, nije li to dovoljno?” Odgovor na to je, ne baš. Dok će sve-sezonske gume imati bolje rezultate u zimskim uvjetima od prosječnih uličnih guma, još uvijek nećete dobiti toliko vuču i kontrolu u snijegu kao što bi to učinili sa zimskim gumama. Postoje neki faktori koje treba uzeti u obzir prilikom odlučivanja treba li ulagati ili ne u zimske gume, zapitajte se sljedeća pitanja:

Vrsta automobila za vožnju?

Ovo je još jedna kritična okolnost koja utječe na vašu odluku. Mnogo puta, automobili koji imaju pogon na sva četiri kotača (AWD) ili pogon na 4 kotača (4WD), mogli biste se izvući nekoliko puta godišnje po snijegu. Ako vozite automobil koji je pogon na stražnje kotače (RWD), što znači da vaš automobil proizvodi snagu na stražnjim kotačima, tada ćete imati teškoća da ne okrećete gume svaki put kada zakoračite na plin. U ovom slučaju, gume za snijeg su vrlo korisne i mogu vam pomoći da izvučete kraj ako izađete iz ugla malo prebrzo ili ako se naglo zalupite na pauzama. Sada, ako imate vozilo s prednjim pogonom (FWD), što znači da se vaša snaga proizvodi na prednjim kotačima, onda imate drugačiju vrstu problema. Moći ćete lako dobiti kada koristite plin, ali možda ćete iskusiti ono što je poznato kao front-end push. To je nešto što uzrokuje nesreću mnogih ljudi, osobito u snijegu. Ako vozite vozilo s pogonom na dva kotača, sprijeda ili straga, bolje je imati gume za snijeg nego ne. Ako imate automobil s četiri kotača, vjerojatno biste mogli bez, ali ovisno o količini snijega na koju naiđete, možda će vam trebati dobar par. Ako niste sigurni koji je pogon u vašem automobilu, pitajte stručnjaka.

Što je moja razina vožnje?

Ako ste novi vozač ili dolazite iz tople klime i selite se na mjesto gdje često pada snijeg, zimske gume mogu biti za vas spas. važno je biti pripremljen. Ako ste vrlo iskusan vozač, i vrlo ste naviknuti na vožnju po snijegu, vjerojatno biste mogli bez njih, ali još uvijek ne znate što će se dogoditi. Preporučujem da u oba smjera investirate, pogotovo ako često vozite u snijegu tijekom zimskih mjeseci.

Alternativne opcije za zimske gume

Postoje neke druge stvari koje možete učiniti umjesto ulaganja u zimske gume, koji može biti malo jeftiniji na vrijeme kao dobro. Ako ste oprezni u trošenju hrpe novca na zimske gume, razmislite o ovim drugim mogućnostima: Lanci za gume – Ako želite nešto što će vam pomoći da imate više vuče u snijegu bez trošenja stotina na nove gume, razmislite o lancima.