Zima dolazi, jeste li provjerili akumulator?

Zima dolazi, jeste li provjerili akumulator?

Vi pripremate auto gume za zimu, ali provjeravate li akumulator? To je možda razlog zašto vaš automobil ne upali u hladnom vremenu. Akumulatori gube 50% svoje snage kada temperatura padne na nulu. Isprobajte ove mjere predostrožnosti akumulatora za hladno vrijeme kako se ne biste zaglavili.

Prvo ugasite automobil

Ovaj savjet počinje kada ugasite automobil. Provjerite i isključite sve prije gašenja automobila. Isključite radio, kontrolu klime, grijana sjedala i sve ostalo što radi. Ove funkcije povlače energiju iz akumulatora kada pokrenete automobil. U toplom vremenu vaša akumulator može bez napajanja uključiti paljenje i druge funkcije. Zimi ova povlačenja mogu postati prevelika za akumulator.

Garažirajte svoj automobil

Kako se temperature približavaju nuli, snaga akumulatora se smanjuje. Potpuno novi akumulator koji radi na 100% kapaciteta smanjuje se na 50%. Tako će akumulator stari dvije do tri godine funkcionirati s još manjim kapacitetom. Stavljanje automobila u garažu produžiti će faktor trošenja na akumulatoru. Garaža će pružiti zaštitu od prirodnih elemenata. Nemojte ostavljati automobil u garaži kako bi ga zagrijali. Otrovni ispušni plinovi mogu ući u vaš dom.

Očistite akumulator

Korozija je jedan od najgorih neprijatelja vašeg akumulatora. On će onemogućiti rad punom snagom akumulatora. Žičanom četkom očistite svaki kraj terminala. Zatim uklonite pozitivne i negativne kabele. Koristite mješavinu 1 šalice vode i 2 žličice sode bikarbone za čišćenje terminala. Nakon uklanjanja korozije obrišite sve. Kada ste gotovi, kupite sredstvo za zaštitu od korozije za raspršivanje akumulatora. Na kraju ponovno spojite kabele. Najprije uvijek priključite pozitivni kabel.

Testirajte ga

Najbolji način za sprječavanje kvara akumulatora je zamjena starog akumulatora prije nego se to dogodi. Ako imate akumulator star dvije do tri godine, testirajte je prije nego dođe hladno vrijeme. Koristite multimetar za testiranje naponskog izlaza akumulatora. Spojite crveno (pozitivno) i crno (negativno) na multimetar. Crveni kabel ide u “+” terminal. Crni kabel ide u “-” priključak. Spojite vodove na odgovarajuće pozitivne i negativne priključke na akumulatoru. Namjestite skalu napona na 20V na multimetru. Uključite multimetar i pročitajte mjerenje. Ako akumulator čita između 12,4 i 12,6 volti, akumulator treba napuniti. Ako je vaš akumulator ispod 12,4, trebate ga zamijeniti. Problemi s akumulatorom u hladnom vremenu Nemojte dopustiti da vas problem s akumulatorom hladnog vremena zadavi. Testirajte akumulator prije pada temperature. Zamijenite akumulator ako ne proizvodi dovoljno napona. Korozija će doprinijeti da automobil ne starta u hladnom vremenu, tako očistite akumulator. Isključite sve dodatne funkcije kako biste smanjili opterećenje akumulatora.
Konačno, čuvajte svoj automobil u garaži kako biste smanjili pritisak elemenata hladnog vremena.